Στις 6 Μαΐου 1971 δύο ομάδες της φλαμανδικής Κορτρέικ, που καμία δεν περνούσε καλά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έτσι γεννήθηκε η KV Κορτρέικ, που στις 6 Μαΐου 2027 κλείνει 56 χρόνια. Οι ρίζες της όμως φτάνουν πολύ πιο πίσω, ως το 1901.

Δύο ομάδες, ένας σύλλογος

Η ιστορία ξεκινά το 1901 με τη SC Courtraisien, που το 1918 ενώθηκε με την FC Courtraisien και το 1951 πήρε το όνομα Koninklijke Kortrijk Sport. Η δεύτερη πλευρά ήταν η Stade Kortrijk, που είχε γεννηθεί το 1923 από την ένωση της Eendracht Kortrijk και της Patronaat Sint-Rochus.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και οι δύο είχαν αποτελέσματα κάτω του μετρίου. Η συγχώνευση έδωσε τη Koninklijke Voetbalclub Kortrijk, δηλαδή «Βασιλικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Κορτρέικ». Ο νέος σύλλογος κράτησε τον ιστορικό αριθμό μητρώου 19 της Kortrijk Sport.

Κόκκινο και λευκό, τα χρώματα της πόλης

Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το λευκό, τα ίδια με εκείνα της πόλης της Κορτρέικ. Η εντός έδρας εμφάνιση είναι κυρίως κόκκινη, με λευκές λεπτομέρειες.

Οι φίλαθλοι αποκαλούν τους παίκτες «de Kerels», κάτι σαν «τα παλικάρια». Η λέξη Kerel εμφανίζεται συχνά σε φανέλες και αναμνηστικά του συλλόγου.

Το σήμα είναι μια λευκή ασπίδα που χωρίζεται σε τρία κομμάτια από ένα κόκκινο ανάποδο V. Πάνω της γράφει KVK με κόκκινα γράμματα, και στην κορυφή στέκεται ένα στέμμα.

Μια φανέλα γεμάτη σύμβολα

Η φανέλα της σεζόν 2024-25 από την Erreà ήταν κόκκινη, με ρετρό γιακά πόλο και λευκούς ώμους και μανίκια. Πάνω τους υπήρχαν σύμβολα από το σήμα και την ιστορία της πόλης, ο αριθμός 19 και οι πύργοι Broel, το γνωστό αξιοθέατο της Κορτρέικ. Το ανάποδο V τυπώθηκε λευκό στο πίσω μέρος του γιακά.

Για τη σεζόν 2026-27 ο σύλλογος γιορτάζει 125 χρόνια από το 1901 και επέλεξε το απόλυτα απλό. Η νέα φανέλα είναι ολόκληρη κόκκινη, χωρίς σχέδια, ως φόρος τιμής στους ιδρυτές, στους παλιούς παίκτες και στους οπαδούς. Το μήνυμα ήταν «πίσω στα βασικά».

Guldensporen, ένα γήπεδο με όνομα από μάχη

Η ομάδα παίζει στο Guldensporenstadion, το «Στάδιο των Χρυσών Σπιρουνιών». Πήρε το όνομά του από τη Μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών, που δόθηκε στην Κορτρέικ το 1302.

Το γήπεδο χτίστηκε το 1947 από την Kortrijk Sport, στο σημείο όπου η ομάδα έπαιζε ήδη από το 1921. Ανακαινίστηκε το 1988 και το 2008 και σήμερα χωράει λίγο πάνω από 9.000 θεατές.

Χρεοκοπία, αναγέννηση και ένας τελικός

Μόλις πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση, το 1976, η Κορτρέικ είχε ανέβει από την τέταρτη κατηγορία ως την πρώτη. Έμεινε στη μεγάλη κατηγορία το 1976-79 και το 1980-92, και ξανά τη σεζόν 1998-99.

Το 2001 ήρθε η χρεοκοπία και η πτώση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Με τον Χέιν Φανχάζεμπρουκ στον πάγκο, η ομάδα πήρε το 2008 τον τίτλο της δεύτερης κατηγορίας και επέστρεψε στην πρώτη, όπου έμεινε 17 χρόνια. Τη σεζόν 2009-10 έπιασε την καλύτερη θέση της ιστορίας της.

Στις 24 Μαρτίου 2012 έπαιξε τον πρώτο της τελικό Κυπέλλου Βελγίου, στις Βρυξέλλες. Έχασε 1-0 από τη Λόκερεν, παρότι οι αντίπαλοι έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 19ο λεπτό.

Το 2015 τον σύλλογο αγόρασε ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας Βίνσεντ Ταν. Μετά τον υποβιβασμό του 2025, η Κορτρέικ εξασφάλισε τον Απρίλιο του 2026 την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία. Από τα κόκκινα πέρασαν οι αδελφοί Εμίλ και Μπο Μπέντζα, αλλά και ο Κρίστιαν Μπεντεκέ.

Γιόρτασε μαζί μας

Η κόκκινη φανέλα της Κορτρέικ έχει δει ανόδους, μια χρεοκοπία και έναν τελικό, αλλά δεν έχασε ποτέ τη σχέση της με την πόλη. Είναι μια φανέλα για όσους αγαπούν το αυθεντικό, λαϊκό ποδόσφαιρο της Φλάνδρας.

Χρόνια πολλά, Κορτρέικ! Να είναι γεμάτο το Guldensporen και τα «παλικάρια» να τιμούν πάντα τα κόκκινα.

Δες τις συλλεκτικές φανέλες στο sportarena.gr.

Φωτογραφία: Το Guldensporenstadion σε αγώνα της Κορτρέικ με τη Σεν Τρούιντεν, 2018 – KSKB1935, Wikimedia Commons, άδεια CC BY-SA 4.0.