Στις 1 Ιουλίου 1970 τρεις ιστορικοί σύλλογοι της Ουτρέχτης έβαλαν τέλος στον ανταγωνισμό τους και έγιναν ένας. Στις 1 Ιουλίου 2027 η Ουτρέχτη κλείνει 57 χρόνια. Είναι μια ομάδα με κόκκινη και λευκή φανέλα, φανατικό κόσμο και ένα ρεκόρ που ζηλεύουν πολλοί στην Ολλανδία.

Τρεις ομάδες, μία πόλη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο δήμος της Ουτρέχτης ανησυχούσε ότι η πόλη θα έμενε χωρίς επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έτσι ξεκίνησε συζητήσεις για συγχώνευση ανάμεσα στους DOS, Elinkwijk και Velox. Ο DOS ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις και είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ολλανδίας το 1958.

Οι άλλοι δύο δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, όμως η συμφωνία έκλεισε. Πρώτος προπονητής ήταν ο Μπερτ Γιάκομπς, που ερχόταν από τον πάγκο της Velox. Το ρόστερ αποτελούνταν σχεδόν ολόκληρο από παίκτες των τριών παλιών ομάδων.

Τα χρώματα της πόλης

Ο νέος σύλλογος δεν κράτησε τα χρώματα κανενός από τους προκατόχους του. Διάλεξε το κόκκινο και το λευκό, τα χρώματα του θυρεού της πόλης. Ήταν μια επιλογή που ένωνε, αφού κανείς οπαδός δεν ένιωθε ότι η δική του ομάδα «κατάπιε» τις άλλες.

Και το σήμα ήταν από την αρχή λιτό, χωρίς περιττά στολίδια. Μάρκες όπως η Le Coq Sportif, η Puma, η Admiral, η Hummel και η Nike έχουν ντύσει την ομάδα. Από το 2023 τις φανέλες τις φτιάχνει η Castore.

Galgenwaard και Bunnikside

Η Ουτρέχτη πήρε για σπίτι της το γήπεδο του DOS, το Galgenwaard. Αρχικά ήταν ένα ποδηλατοδρόμιο του 1936, που αργότερα γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε. Το 1982 η πίστα του ποδηλάτου έφυγε και οι κερκίδες πλησίασαν τον αγωνιστικό χώρο.

Η πιο θορυβώδης κερκίδα είναι η Bunnikside, γνωστή για τον σκληροπυρηνικό κόσμο της. Μετά από μια ολική ανακαίνιση που ξεκίνησε το 1998, το γήπεδο χωράει σήμερα 23.750 θεατές. Το 2005 φιλοξένησε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων, όπου σκόραρε ένας νεαρός Λιονέλ Μέσι.

Οι «Cupfighters»

Το παρατσούκλι δεν βγήκε τυχαία. Το 1985 η Ουτρέχτη κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Ολλανδίας, νικώντας 1-0 τη Χέλμοντ Σπορτ με κεφαλιά του Τζον φαν Λόεν στο τελευταίο λεπτό. Το 2003 διέλυσε τη Φέγενορντ με 4-1, με πρωταγωνιστές τον Ντιρκ Κάουτ και τον Ίγκορ Γκλούστσεβιτς.

Έναν χρόνο αργότερα σήκωσε ξανά το τρόπαιο, με 1-0 επί της Τβέντε. Το 2004 κατέκτησε και το Σούπερ Καπ, την Ασπίδα Γιόχαν Κρόιφ, πρώτη ομάδα εκτός των τριών μεγάλων που το κατάφερε. Ευρωπαϊκά, έφτασε στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA το 2004-05 και του Europa League το 2010-11.

Ποτέ στη δεύτερη κατηγορία

Το μεγαλύτερο καμάρι των οπαδών είναι ένα ρεκόρ. Η Ουτρέχτη είναι η μόνη ομάδα εκτός από τον Άγιαξ, την PSV και τη Φέγενορντ που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την Eredivisie. Από το 1970 μέχρι σήμερα παίζει πάντα στη μεγάλη κατηγορία.

Από τη φανέλα της πέρασαν ο τερματοφύλακας Χανς φαν Μπρόικελεν, ο Βίλεμ φαν Χάνεγκεμ, ο Γιαν Βάουτερς και ο Ντιρκ Κάουτ. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο Λέο φαν Φέεν με 153 γκολ, ενώ αργότερα ξεχώρισε και ο Σεμπαστιάν Αλέρ. Τη σεζόν 2025-26 η ομάδα τερμάτισε έκτη στην Eredivisie.

Γιόρτασε μαζί μας

Μια συγχώνευση που ξεκίνησε με δισταγμούς έγινε ένας σύλλογος με ταυτότητα, κύπελλα και ένα ρεκόρ σταθερότητας. Το κόκκινο και το λευκό της πόλης φοριούνται με περηφάνια εδώ και 57 χρόνια.

Χρόνια πολλά, Ουτρέχτη! Να συνεχίσεις να γεμίζεις το Galgenwaard και να παλεύεις για κάθε κύπελλο.

Δες τις συλλεκτικές φανέλες στο sportarena.gr.

Φωτογραφία: Το Stadion Galgenwaard το 2025 – Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons, άδεια CC BY-SA 4.0.